Creatieve coaching bij rouw

Uit je doolhof van rouw

Je hebt een dierbare verloren. Hierdoor voel jij je intens verdrietig, eenzaam of somber. De grond is onder je voeten verdwenen, en je kunt geen stap verzetten. Het lijkt of je in een moeras vastzit. En als het je eindelijk lukt weer langzaam in beweging te komen, verdwaal je. Je weet niet hoe de weg door rouw loopt.

Soms lukt het je een paar stappen te verzetten, maar je valt steeds weer terug. Vallen en opstaan….en weer vallen. En opstaan.

De weg door rouw is zwaar. Rouw maakt moe. Er zijn verschillende aspecten waardoor het zo moeilijk is. In het ‘gewone leven’ praat men liever niet over rouw. Daardoor is het voor jou moeilijk om je te uiten.

Want jij zit juist vol verhalen die je wilt vertellen over degene die je mist. Juist nu wil je gezien en gehoord worden. Maar mensen kunnen zo slecht luisteren. Er is geen ruimte voor jouw rouw.

Je zit vol verhalen en toch kan het soms zo lastig zijn om in woorden uit te drukken wat je voelt.

Je voelt je verdwaald en weet niet hoe je verder moet.

Je wilt graag meer weten over de weg door rouw en rouwverwerking. Liefst zonder lange verhalen en uitleg. Want je kunt je zo moeilijk concentreren.

Je verlangt naar Ruimte voor Rouw. Waar je mag zijn wie je bent, met alle gevoelens die zich aandienen. Dat je erover kunt praten met iemand die echt luistert en die je begrijpt. Of waar je juist in stilte kunt werken en niet hóeft te praten. Je wilt graag alle aandacht voor jou alleen, en hebt geen behoefte aan verhalen van anderen. Jouw eigen situatie vraagt al zoveel van je.

Tekenen en schilderen zijn krachtige hulpbronnen in de moeilijke reis door rouw.

Hierdoor kom je uit je hoofd, maak je weer verbinding met jezelf, en ervaar je meer rust en ontspanning. De beelden die vaak intuïtief ontstaan, spreken soms boekdelen. Je ziet opeens hoe het zit met jou en je rouw.

De weg door het labyrint.

Een labyrint bestaat uit één weg. Je kunt er niet verdwalen, in tegenstelling tot een doolhof. Juist die symboliek is mooi om aan vast te houden in deze tijd waarin je houvast zoekt. De weg is lang en vol bochten. Maar hoe hij ook loopt, je bent onderweg naar het midden, waar het licht en kleurrijk is.

Onderweg kom je moeilijke dingen tegen én er zijn hulp- en krachtbronnen.

Wat helpt jou? Gaandeweg ontdek je hoe je verder kunt. Ik loop met je mee. We gaan samen op reis, in gesprek, in stilte en stilstaan bij wat zich aandient.

Door mijn ervaring met rouw en creativiteit kan ik jou begeleiden naar meer kleur en plezier in je leven. Rouw is nooit verwerkt, maar je kunt er wel aan werken. Of iets verwerken in een schilderij.

Over mij

 • Rouwbegeleider
 • Creatief Tekentherapeut
 • Beeldend kunstenaar

Ik combineer mijn kunst, kennis en persoonlijke ervaringen met rouw, om jou te begeleiden bij je zoektocht in rouw.

Ik ondersteun je bij de eenzaamheid die je voelt na het verlies van jouw dierbare. Ik luister naar waar jij op het moment staat in je rouw, en sluit daarop aan met passende creatieve opdrachten. Door ruimte te geven aan rouw, kun je ook weer ruimte krijgen voor plezier in je leven.

Via mooie creatieve opdrachten leer je over de verlies- en herstelkant van rouw en ontdek je wat jouw hulpbronnen zijn.

Zo krijg je langzamerhand weer vertrouwen in de weg die je gaat. De moeilijke weg door rouw. Maar de weg bestaat uit één route, waar je niet kunt verdwalen.

De weg van het labyrint kent veel omwegen..

Na jouw reis door het labyrint kun jij:

 • Met vertrouwen je weg door rouw vervolgen. Ook al is de weg lang, je weet dat je op de goede weg bent en dat je niet kunt verdwalen.
 • Jezelf beter begrijpen in je gevoelens van rouw, omdat je kennis hebt opgedaan over rouw in het algemeen.
 • Je rouw creatief uiten en verwerken in teken- en schilderopdrachten zodat je minder stress ervaart.
 • Je meer verbonden voelen met verschillende delen in jezelf. Er is vreugde en verdriet. Toen en nu. En verder.
 • Weer plezier uit het leven halen. Juist doordat je ruimte gaf aan rouw, ontstaat weer kleur en kun je opnieuw genieten.

Hoe we werken:

 • ‘Labyrint als levensreis’ bestaat uit zes individuele tekensessies van vijf kwartier. De eerste keer gaan we het klassieke labyrint tekenen, zodat je plattegrond ontstaat. Wat is de symboliek van het labyrint? Hoe kan het jou helpen? In de opvolgende sessies gaan we ontdekken hoe jouw reis door rouw is. Wat kom je tegen? Wat vind je moeilijk? Wat helpt jou?
 • We gaan steeds in gesprek en aansluitend bedenk ik voor jou een mooie tekenopdracht. In lijnen en vormen, met kleuren en abstract kun je al veel uiten. Je hoeft dus niet te kunnen tekenen.
 • Tekenopdrachten, en uitleg en informatie over rouw, wisselen elkaar af.
 • In deze tijd van corona werken we online of offline. Dat laatste kan, omdat deze sessies individueel zijn.

Voor online sessies krijg je een lijstje met de benodigde materialen.

Uitgangspunt: we beginnen met een leeg vel papier of een oude krant met potlood, pen of stift en je hebt geen tekenervaring. Stapsgewijs neem ik je mee, onderweg in het tekenen en betekenen. En natuurlijk ben je ook welkom als je heel goed kunt tekenen.

Investering

De investering voor deze Labyrintreis, zes bijeenkomsten is € 595,-

Veelgestelde Vragen

 • Met welk soort tekenopdrachten werken we?

Je leert verschillende vormen van labyrinten tekenen, maar dat is niet het enige. Meestal werk je abstract. Je gaat met vormen en lijnen aan de gang. En natuurlijk met kleur. Want juist kleuren doen zoveel als je je kleurloos voelt bij rouw.

 • Is het een soort therapie?

Nee, ik loop met je mee tijdens jouw weg door rouw en bedenk mooie creatieve opdrachten, waardoor jij je kunt uiten.  We doen het in jouw tempo.

 • Krijg ik ook huiswerk tussen de sessies door?

Nee je hoeft niets te doen, maar ik geef je opties als je wilt. Het is fijn om elke dag iets kleins te maken. Dat ga je vast ontdekken.

 • Moet ik nou juist wél of niet praten bij de sessies?

Dat is afhankelijk van wat jij wilt. En hoe jij je voelt. Als je heel veel praat, zal ik je toch zeker ook stimuleren om een tijdje in stilte te werken, om dichter bij je gevoel te komen. Werk je graag in stilte? Dat is prima. Meestal komen er dan toch ‘als vanzelf’ woorden bij je opborrelen.

Zal ik een stukje met je meereizen op je weg door rouw?

Voor opgave of meer informatie: telefoon 06 12879359 of info@kleurenderwijs.nl

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.